Nemzetközi hegedűverseny Bulgáriában

2015. március 12. és 19. között rendezték meg Szófiában a „Fiatal Virtuózok 2015” XI. Nemzetközi Versenyét, melyre Csukly Tamás, iskolánk 11. évfolyamos hegedű szakos diákja is nevezett. Versenyeztetésénel költségeihez jelentős mértékben hozzájárult a Nemzeti Tehetség Program.

Csukly Tamás számos országos és regionális hegedűversenyen vett már részt sikeresen zeneiskolás kora óta. Legutóbb a szakközépiskolai versenyen lett országos második, külföldi megmérettetésen viszont most volt először. A tehetséges fiatalt bulgáriai tapasztalatairól kérdeztük:

- Nem jutottál a döntőbe, de úgy hírlik, igen erős volt a mezőny.

- Erre a rangos bulgáriai versenyre valóban csak a rendkívüli tehetségek jutottak el. Hihetetlenül magas volt a színvonal, és ezzel együtt az elvárások is. A megkövetelt játékidő például többszöröse volt a hazai versenyekének, ennek teljesítéséhez nem elég 2-3 hónap felkészülési idő. A sikeres versenyzéshez szükséges egy „bázis” repertoár kézbentartása, ebből a szempontból mindegy, hogy itthon és külföldön versenyzünk. Szófiában a konkrét elvárás két barokk mű, egy bécsi klasszikus szonáta, egy nagy romantikus koncert és egy kortárs mű volt.

 - Korrekt volt a verseny? Milyen volt a zsűri?

- Igen, tisztességes volt a verseny, a legjobbak győztek. Korcsoportunkban a koreai Elli Choi lett a versenygyőztes. A zsűri - nemzetközi összetételéből adódóan - több felfogást, zenei ízlést képviselt, kritikai észrevételeik, fejlesztő tanácsaik és döntéseik is szakmailag korrektek, mindenki számára elfogadhatóak voltak. Számomra különösen hasznosnak mutatkoztak a svájci Zaklar Bron, valamint az osztrák Dora Schwarzberg hegedűművész-tanárok szakmai instrukciói.

- Hetekkel a verseny után hogyan gondolsz vissza erre a nem mindennapi megméretteésre? Megérte benevezni, és ilyen távolra utazni? 

- A bőrömön tapasztaltam, hogy még egy rangos nemzetközi versenyen is előfordulnak szervezési hibák. Nem számítottunk rá, hogy a szervezők mozgatják a fellépési időpontot, így nem volt elég időm a bemelegítésre. Fontos tapasztalattal lettem gazdagabb: a bejátszási időre további biztonsági tartalékot kell hagyni, ha legközelebb versenyre megyek. És az sem kérdés már számomra, hogy megfelelő szintű angol nyelvtudás szükséges a külföldi versenyrészvételhez. Mindamellett a versenynek természetesen helyezések nélkül is számos szakmai hozadéka volt: a megtanult repertoár rendelkezésre áll, kitekintést nyertem a nemzetközi versenyek világára is, hasznos tanácsokat kaptam a zsűritől. Kiváló előadásokban hallgathattam a hegedűirodalom nagy műveit, és nem mellesleg személyes kapcsolatba kerültem több versenyzővel, megismertem egy gyönyörű várost, egy eltérő kultúrát.

A pályázatot a Nemzeti Tehetség Program NTP-TV-14-A/B jelzésű "Hazai tanulók/fiatalok és csapatok nemzetközi versenyeken való részvételének támogatására” cínű kiírása 304.000 fortinttal támogatta.

 

HATÁRTALANUL! - nemzeti összetartozás az oktatásban

A Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola és a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum együttműködése

A magyar kormány által meghirdetett, Határtalanul elnevezésű pályázati rendszerben nyert támogatást egy iskolai csereprogramunk.
Ennek keretében a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola negyven diákja és négy tanára vendégeskedett 2013. januárjában Sepsiszentgyörgyön a Plugor Sándor Művészeti Líceumban, ahol közös koncertet adtunk a város lakosságának.
Az együttműködés 2013. áprilisában Szombathelyen folytatódott, itt vendégeskedtek a sepsiszentgyörgyi diákok és tanárok, valamint szintén közös hangversenyt adtunk.


Projektnaptár:

2012. december 6.
18:00-19:30: Próbatáncház

2012. december 20.
5-7. óra: Előkészítő órák

2013. január 3.
0-2. és 8-10. óra: Különpróbák az énekkarral és zenekarral
18:00-19:30: Próbatáncház

2013. január 5-13.
Első utazás (Szombathelyiek Sepsiszentgyörgyön)

2013. január 11.
Első projektkoncert

2013. április 2-8.
Második utazás (Sepsiszentgyörgyiek Szombathelyen)

2013. április 7.
Második projektkoncert

2013. április 19.
13.30-15.30.
„Határtalanul” értékelő óra

2013. április 22.
18.00-21.00.
Bemutató az itthon maradottaknak

 

A sepsiszentgyörgyi koncert felvétele:

 

Letölthető állományok:

Határtalanul! prezenáció (ppsx, 17,4 MB)

 

Egyéb híradások az együttműködésről:

MTVA Videótár - Szombathelyi iskolások Sepsiszentgyörgyön

Háromszék - Iskolakapcsolat a zene hullámhosszán

Erdély ma - Magyarországi diákok látogattak Erdélybe

Vas Népe - Viszontláogatás Sepsiszentgyörgyről közös koncerttel

Szombathelyi Televízió - Sepsiszentgyörgyi középiskolások töltenek egy hetet Szombathelyen

2018. június 22-én (pénteken) 14.00 órakor kezdődik iskolánkban az idei tanévzáró ünnepség, amelyen mindenki megkapja a jól megérdemelt bizonyítványát. 42 diákunk részesül valamilyen elismerésben tanulmányi előmenetele, szorgalma okán.

Elhunyt Sellyei Gábor belsőépítész iparművész, iskolánk képző-és iparművészeti tagozatának nyugalmazott tanára. A neves szakember 1996-tól tanított főállásban intézményünkben, a tagozat meghatározó művésztanára volt. Emlékét megőrizzük.

A Kék Duna Euromusic Nemzetközi Énekversenyen Dömsödön Kollár Eszter Junior I. Musical kategóriában 1., Kapornaki Júlia 3. helyezést ért el. Papp Diána Junior II. Musical kategóriában 5., Kelemen Anett 6. lett. Felkészítő tanáruk: Magyar Szilvia. Gratulálunk!