Nemzetközi hegedűverseny Bulgáriában

2015. március 12. és 19. között rendezték meg Szófiában a „Fiatal Virtuózok 2015” XI. Nemzetközi Versenyét, melyre Csukly Tamás, iskolánk 11. évfolyamos hegedű szakos diákja is nevezett. Versenyeztetésénel költségeihez jelentős mértékben hozzájárult a Nemzeti Tehetség Program.

Csukly Tamás számos országos és regionális hegedűversenyen vett már részt sikeresen zeneiskolás kora óta. Legutóbb a szakközépiskolai versenyen lett országos második, külföldi megmérettetésen viszont most volt először. A tehetséges fiatalt bulgáriai tapasztalatairól kérdeztük:

- Nem jutottál a döntőbe, de úgy hírlik, igen erős volt a mezőny.

- Erre a rangos bulgáriai versenyre valóban csak a rendkívüli tehetségek jutottak el. Hihetetlenül magas volt a színvonal, és ezzel együtt az elvárások is. A megkövetelt játékidő például többszöröse volt a hazai versenyekének, ennek teljesítéséhez nem elég 2-3 hónap felkészülési idő. A sikeres versenyzéshez szükséges egy „bázis” repertoár kézbentartása, ebből a szempontból mindegy, hogy itthon és külföldön versenyzünk. Szófiában a konkrét elvárás két barokk mű, egy bécsi klasszikus szonáta, egy nagy romantikus koncert és egy kortárs mű volt.

 - Korrekt volt a verseny? Milyen volt a zsűri?

- Igen, tisztességes volt a verseny, a legjobbak győztek. Korcsoportunkban a koreai Elli Choi lett a versenygyőztes. A zsűri - nemzetközi összetételéből adódóan - több felfogást, zenei ízlést képviselt, kritikai észrevételeik, fejlesztő tanácsaik és döntéseik is szakmailag korrektek, mindenki számára elfogadhatóak voltak. Számomra különösen hasznosnak mutatkoztak a svájci Zaklar Bron, valamint az osztrák Dora Schwarzberg hegedűművész-tanárok szakmai instrukciói.

- Hetekkel a verseny után hogyan gondolsz vissza erre a nem mindennapi megméretteésre? Megérte benevezni, és ilyen távolra utazni? 

- A bőrömön tapasztaltam, hogy még egy rangos nemzetközi versenyen is előfordulnak szervezési hibák. Nem számítottunk rá, hogy a szervezők mozgatják a fellépési időpontot, így nem volt elég időm a bemelegítésre. Fontos tapasztalattal lettem gazdagabb: a bejátszási időre további biztonsági tartalékot kell hagyni, ha legközelebb versenyre megyek. És az sem kérdés már számomra, hogy megfelelő szintű angol nyelvtudás szükséges a külföldi versenyrészvételhez. Mindamellett a versenynek természetesen helyezések nélkül is számos szakmai hozadéka volt: a megtanult repertoár rendelkezésre áll, kitekintést nyertem a nemzetközi versenyek világára is, hasznos tanácsokat kaptam a zsűritől. Kiváló előadásokban hallgathattam a hegedűirodalom nagy műveit, és nem mellesleg személyes kapcsolatba kerültem több versenyzővel, megismertem egy gyönyörű várost, egy eltérő kultúrát.

A pályázatot a Nemzeti Tehetség Program NTP-TV-14-A/B jelzésű "Hazai tanulók/fiatalok és csapatok nemzetközi versenyeken való részvételének támogatására” cínű kiírása 304.000 fortinttal támogatta.

 

HATÁRTALANUL! - nemzeti összetartozás az oktatásban

A Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola és a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum együttműködése

A magyar kormány által meghirdetett, Határtalanul elnevezésű pályázati rendszerben nyert támogatást egy iskolai csereprogramunk.
Ennek keretében a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola negyven diákja és négy tanára vendégeskedett 2013. januárjában Sepsiszentgyörgyön a Plugor Sándor Művészeti Líceumban, ahol közös koncertet adtunk a város lakosságának.
Az együttműködés 2013. áprilisában Szombathelyen folytatódott, itt vendégeskedtek a sepsiszentgyörgyi diákok és tanárok, valamint szintén közös hangversenyt adtunk.


Projektnaptár:

2012. december 6.
18:00-19:30: Próbatáncház

2012. december 20.
5-7. óra: Előkészítő órák

2013. január 3.
0-2. és 8-10. óra: Különpróbák az énekkarral és zenekarral
18:00-19:30: Próbatáncház

2013. január 5-13.
Első utazás (Szombathelyiek Sepsiszentgyörgyön)

2013. január 11.
Első projektkoncert

2013. április 2-8.
Második utazás (Sepsiszentgyörgyiek Szombathelyen)

2013. április 7.
Második projektkoncert

2013. április 19.
13.30-15.30.
„Határtalanul” értékelő óra

2013. április 22.
18.00-21.00.
Bemutató az itthon maradottaknak

 

A sepsiszentgyörgyi koncert felvétele:

 

Letölthető állományok:

Határtalanul! prezenáció (ppsx, 17,4 MB)

 

Egyéb híradások az együttműködésről:

MTVA Videótár - Szombathelyi iskolások Sepsiszentgyörgyön

Háromszék - Iskolakapcsolat a zene hullámhosszán

Erdély ma - Magyarországi diákok látogattak Erdélybe

Vas Népe - Viszontláogatás Sepsiszentgyörgyről közös koncerttel

Szombathelyi Televízió - Sepsiszentgyörgyi középiskolások töltenek egy hetet Szombathelyen

Iskolánkban jelenleg nincs igazolt Covid-fertőzött pedagógus, dolgozó és diák. A tanítás hagyományos formában zajlik. Újabb szigorítás, hogy az iskolaépületben mindenkinek maszkban kell tartózkodnia. A közismereti és szakmai órákon továbbra is maszk nélkül lehet megjelenni.

Tisztelt Látogatók! A tanév elején fenntartói utasításra elkészíterttük az iskolai Járványügyi Eljárásrendet, aminek betartása nem csak a dolgozóinkra, a pedagógusokra és a diákokra, hanem a szülőkre, és más partnereinkre is vonatkozik. Itt olvashatják el a dokumentumot:

A 8.00 órára meghirdetett tanévzáró ünnepség a járványügyi korlátozások és az időjárás miatt elmarad. A tanévnyitó ünnepséget a Körteremben tartjuk meg 9.00 órai kezdettel szűk körben. A tanévnyitóra CSAK a 9. évfolyamos diákokat és szüleiket várjuk. A többieknek osztályfőnöki órákkal kezdődik a tanítási nap 9.00 órakor.