Mozgókép- és animációtervező szak

A mozgókép- és animációtervező szak jogelődje mozgóképgyártó – videóműsor-készítő elnevezéssel 1992 szeptemberétől szerepelt az iskola képzési kínálatában. A rendszerváltás utáni magyar szakképzésben mindenképpen unikumnak, a kibontakozó vizuális alapú jövőbe mutató kezdeményezésnek számított a hagyományos művészeti ágak mellett egy technikai alapú kifejezési forma megjelenése. Szombathelyi bevezetésére a város filmes-filmklubos felsőoktatási hagyományai és komoly függetlenfilmes presztízse a magyarázat. A kísérleti években vált iskolánk ilyen irányú tevékenysége az ilyen képzések egyik legjelentősebb vidéki bázisává. (Jelentősen hozzájárultunk például a mozgóképkultúra és médiaismeret magyar közoktatásba való bevezetésének folyamatához.) A szakképzési jogszabályok adta szűk keretek miatt 1999-ben a képzést alkalmazott fotográfiára cseréltük. Ám a filmkészítési irányzat a képkészítő szakmák időközben lezajlott digitalizációja, valamint az egyes területek közötti természetes átjárás révén képsorozatokban, fotóalapú animációban és a kapcsolódó rövid mozgóképes műfaji feladatokban továbbra is jelent volt. 2013-tól pedig a képzés a mostani keretei közé került. A 2020-tól futó művészeti szakgimnáziumi kerettantervben pedig már mozgókép- és animáció-tervező szak a hivatalos elnevezésünk.

A mozgókép-animáció szakos diákokat a képző- és iparművészeti tagozatos felvételivel egy időben, önálló eljárás kereteiben vesszük fel, és 2015 őszétől a zeneművészeti tagozatos diákokkal egy osztályközösségbe kerülnek. (Önálló, 0030-as szakmai kód alatt futó felvételi eljárásunk aktuális részleteiről és tudnivalóiról a honlap Felvételi menüpontjában olvashat.) A szakmai év sokfelé ágazó tematikája előtt a párhuzamosan futó közismereti tárgyakon túl növendékeink művészettörténetet és kortárs művészettörténet, rajz-festés-mintázást, tervezési és technológiai ismereteket, prezentációs ismereteket, mozgókép- és animációs elméletet és gyakorlatot tanulnak – azaz elsajátítják a mozgóképes és animációs szakmai alapokat és programismeretet tanulnak, illetve megismerkednek a technikai képeket használó szakmák intézményrendszereinek működésével.

A kisebb óraszámú tárgyakat oktató kollégák (Takáts Fruzsina, Farkas Imre, Torjay Valter és Molnár Dániel) mellett jelenleg három szaktanár segíti a diákok szakmai munkáját: Nagy Róbert DLA médiaművész, Horváth Tibor média dizájner és Vágvölgyi András mozgókép-pedagógus – munkaközösség-vezető.

Az iskola főépületének alagsorában egy vetítésekre is alkalmas nagyobb méretű mozgóképes szak- és utómunka-terem és egy hangfelvételek készítésére használt süketszoba, valamint egy hagyományos (kézműves-manuális) animációs technikák kivitelezésére használható kisebb műterem, a főépület első emeletén pedig fotós, televíziós és trükk-felvételek kivitelezésére használható green-box műterem áll a képzés szolgálatában. Felvételi és utómunkaeszközeink (digitális kamerák és fényképezőgépek, hangfelvevő- és lámpapark, digitális rajztáblák, különféle perifériák és statívok, számítógépes utó-munkapontok) alapszinten kiszolgálják a képzés igényeit – karbantartásukat és fejlesztésüket a forrásoknak megfelelően folyamatosan igyekszünk végezni, ehhez pedig pályázati és szponzori forrásokat találni.

Diákjaink 1995 óta aktív részesei a legkülönfélébb filmfesztiváloknak és egyéb szakmai fórumoknak – majd’ minden évben jelentősebb díjakat és elismeréseket szerezve ezeken (a legutóbbi évek szakmai elismeréseinek listáját megtalálhatja a honlap Oktatás menüjének Versenyek al-menüjében). Az eredményeket elért filmeknek és a szakmai feladatokra legjellemzőbb pédáknak a válogatását az érdeklődők elérhetik szakunk YouTube-csatornáján.

Végzett tanítványaink jól megállják helyüket a különféle technikai képeket és animációt igénylő művészeti és kreatív stúdiókban, helyi és országos televízióknál, illetve továbbtanulhatnak a magyar és külföldi művészeti felsőoktatás szakirányú képzéseiben. Idehaza a legkedveltebb, hagyományos felvételi célpontok: MOME animáció és média design szakjai, Magyar Képzőművészeti Egyetem intermédia szak, Eszterházy Károly Egyetem és Kaposvári Egyetem mozgóképes szakjai, adott esetben pedig a Színház- és Filmművészeti Egyetem szakirányú képzési, legújabban az ELTE filmrendezői szakja.

A szak munkájával és életével, a szak diákjai és tanárai által kedvel vagy figyelt szakmai és kulturális eseményekkel kapcsolatban pedig tájékozódni és akár kommunikálni is lehetséges a Facebook-oldalunkon.

A mozgókép- és animációtervező szak aktuálisan engedélyezett felvételi keretszáma: 5 fő (maximum 6 fő)

A terülttel kapcsolatos további információkkal szolgálhat Vágvölgyi András munkaközösség-vezető (+36 20 2232660, illetve vagand66@gmail.com)

Felvételi tájékoztató_2022-23

Storyboard segédanyag a mozgókép-és animációs felvételihez

FILM SZAK LOGO 01 2

© Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium és Technikum – Minden jog fenntartva
A honlapon található szövegek, képek, videók és hang állományok felhasználásához az iskola előzetes engedélye szükséges.