Hírek

AktuálisElismerés a grafikusnak

2024.01.24.szerző: admin

A Magyar Kultúra Napja alkalmából „Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj” I. fokozatot kapott volt oktatónk, Bonyhádi Károly.

Bonyhádi Károly tervezőgrafikus művész, fotográfus Budapesten született. 10 éves kora óta Szombathelyen él.

A 80-as évektől számos csoportos és önálló, fotó- és képzőművészeti kiállításon találkozhatott a közönség alkotásaival – Szombathelyen, Budapesten és az ország más városaiban. Több mint 40 éves tervezőgrafikai tevékenységét számtalan igényes könyv-, lap- és arculatterv, lemezborító és plakát fémjelzi.

Magyar Kultúra Napja díjátadó 2024

(Fotó: Mészáros D. Zsolt)

Alkotásainak jelentős része Szombathely és Vas megye kulturális intézményeihez, szervezeteihez kötődik. Több éven keresztül dolgozott a Szombathelyi Kulturális Menedzser Irodának, a Martineum Felnőttképző Akadémiának és a Capella Savaria kamarazenekarnak. Ő kapott megbízást a Savaria Múzeum, az Iseum, a Szombathelyi Képtár és a Smidt Múzeum vizuális arculatának megtervezésére, de a Vasi Szemle és a Savaria Fórum lapterve is a nevéhez fűződik. Megalakulása óta vezető grafikusa a Weöres Sándor Színháznak, legismertebb munkái az intézmény számára készültek: az arculat és a logó mellett megtervezett kiadványok és a több mint száz emlékezetes színházi plakát, pályájának meghatározó alkotásai. Szívesen készít könyvterveket.

Az elmúlt években több tucat tudományos és irodalmi kötet került ki a kezei alól. 2020-ban Vig Károly: A rovartani kutatások története Magyarországon című könyvéért elnyerte a „Szép Magyar Könyv” díjat.

A kezdetektől aktív közreműködője volt a szombathelyi „Bloomsday” rendezvényeinek, amiért 2023-ban Szombathely városától Bloom-díjat kapott.

Alkotótevékenysége mellett 1996-tól csaknem húsz évig a Szombathelyi Művészeti Gimnáziumban, majd az Artopolis Művészeti Iskolában tanított, 2022-től pedig az ELTE Savaria Egyetemi Központ Vizuális Művészeti Tanszékének óraadó tanára – olvasható a méltatásban.

Gratulálunk a kitüntetéshez.

Hírlevél

© Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium és Technikum – Minden jog fenntartva
A honlapon található szövegek, képek, videók és hang állományok felhasználásához az iskola előzetes engedélye szükséges.