Hírek

AktuálisVersenyekDíjak a filmszemléről

2023.08.28.szerző: admin

Filmeseink több különdíjat kaptak a 30. jubileumi Országos Diákfilmszemlén - az iskolai műhelyt együtt is díjazták.

Ha augusztus utolsó teljes hete, akkor Országos Diákfilmszemle Budapesten az Aranytíz Kultúrházban. A mozgókép-animáció szakosok számára ez az egyik legfontosabb bemutatkozási lehetőség, filmkészítőink számára ez zárja le teljesen az előző tanévet. Nos, sikerekben ezúttal sem volt hiány!

Az idén érettségizett Horváth Anna már korábban is kapott elismerést itt – ezúttal a mozgókép-animáció szakot bemutató, reprezentáló rajzfilmes szpotot készített MOKA ID animáció címmel. A kisfilmben az animációsok szakosok logójából jól ismert, csapó orrú kakas elevenedik meg és használja sorban a filmcsinálás különféle technikatörténeti eszközeit, miközben az egyetemes animációtörténet több híres karaktere (a Kengyelfutó Gyalogkakukk és Miki Egér) is megidéződik.

Anna osztálytársa, Szabó Brigitta többször is volt már díjazott – most bravúros tárgyanimációval szerepelt a fesztiválon.  A virág titkos élete című filmecskéjében egy ablakban álló cserepes virágot fenyeget a kiszáradás veszélye, ezért kalandos utazásra kell indulnia Brigi szobájában, hogy vízhez jusson. A hol vicces, hol megható kisfilmnek nem csak vizuális megoldásai érdekesek, hangkulisszájának kivitelezése is érett, tehetséges alkotóra vall.

Különleges díj Fókás Mártoné – hiszen ő júniusban sikeres szakvizsgát tett és műszaki vonalon tanul majd tovább. Középiskolás tanulmányait koronázta meg az a Suzuki reklámfilm-paródia sorozata, amely vizsgamunkájaként készült el. A mi autónk három karakteresen különböző világban bukkan fel: ősmagyar környezetben versenyez egy kilőtt nyíllal, majd a legendás magyar huszárok sok lóerős járműveként látjuk, hogy végül Szinyei Merse Pál Majálisát idéző kortárs piknik féltett-óvott szereplője legyen.

Ahogy mondani szokás, berúgta az ajtót az új évfolyam is: a tanévben saját ötletekből született, rövid párbeszédekre készült szituációs animációival díjazott lett az előző tanévben kilencedikes Povázsai Lilla Matt és Bolla Ádám Megálló. A képzés történetében nem első ízben a teljes szakos közösséget különdíjjal is jutalmazták – elismerve az iskola mozgóképes műhelyében folyó filmkészítő munka színvonalát, egységességét és karakterét.

Gratulálunk a díjazottaknak és felkészítő tanáraiknak, Takáts Fruzsina tanárnőnek, Horváth Tibor, Nagy Róbert DLA és Vágvölgyi András tanár uraknak!

Hírlevél

© Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium és Technikum – Minden jog fenntartva
A honlapon található szövegek, képek, videók és hang állományok felhasználásához az iskola előzetes engedélye szükséges.