Hírek

Aktuális1848/49 hőseire emlékeztünk

2023.03.14.szerző: admin

Egy iskolai ünnepséget és egy temetői megemlékezést is tartottunk a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából.

Március 14-én 8.00 órakor tartottuk iskolánk Körtermében a „hivatalos” március 15-i ünnepséget. Ezúttal is a 10. évfolyamos diákok állították össze a műsort, amely a művészeti iskolához méltó módon zenei és képzőművészeti köntösbe ágyazta a történelmi eseményeket dokumentumok alapján felidézve az 1948/49-es magyar forradalom és szabadságharc többszempontú és többszínű nemzetközi politikai megítélését. Az ünnepi műsort – ahogy illik – a Himnusz és a Szózat zárta keretbe, majd az előadó osztályok meginvitálták a közönséget az iskolai „Pilvax kávéházba”, ahol saját süteményeiket szolgálták fel a pedagógusok, diáktársak örömére.

10.00 órakor más jellegű megemlékezés zajlott a Szent Márton Temetőben. Iskolánk diákjai hosszú évek óta részt veszenek a honvéd sírok gondozásában Torjay Valter művészettörténész-tanár irányításával, aki maga is sokat tett azért, hogy a ’48-as szombathelyi kötődésű honvéd hősök sírjai fennmaradjanak, és hogy emléküket megőrizzük. Az utóbbi években – így most is – a Hübner-család mauzóleumánál koszorúztunk. A megemlékezést több városi, megyei és tankerületi vezető, valamint hagyományőrző civil szervezetek képviselői is megtisztelték jelenlétükkel, őket Rápli Róbert igazgató úr köszöntötte, majd Máté Veronika (12/A) adott elő egy hazaszeretetről szóló Jókai elbeszélést. Ezt követően Torjay tanár úr beszélt a régi temető különös értékeiről, azon belül a honvéd sírokról. Koszorúzással és az Il Silenció dallamával ért véget a megemlékezés, melyen harsonaszólókkal közreműködött Tavasz Botond (12/B).

Sajtó tudósítások, galériák, videó:
Vaol.hu: Megemlékezés a Szent Márton Temetőben

Nyugat.hu: Autentikus március 15-i megemlékezés

Szombathely.hu: Emlékezés a 48-as hős katonák előtt

Szombathelyi TV: Híradó_tudósítás, interjú

 

 

 

 

 

Hírlevél

© Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium és Technikum – Minden jog fenntartva
A honlapon található szövegek, képek, videók és hang állományok felhasználásához az iskola előzetes engedélye szükséges.