Hírek

Aktuális1956-os mártírra emlékeztünk

2021.10.21.szerző: admin

Torjay Valter tanár úr vezetésével megkoszorúztuk Balázs László kopjafáját.

Balázs László Szombathelyen született 1941. február 26-án, általános iskolai tanulmányai után Nagykanizsán – az eddigi kutatások szerint – olajbányász szakmunkásnak készült. 1956. október 23-án a városban utcai harc alakult ki a felkelők és a pártházat védők között. Ez délután 16 órától 19 óráig tartott, amíg a katonai városparancsnok hívására Marcaliból küldött orosz tankok megérkeztek. A városban ettől kezdve kijárási tilalmat vezettek be. Balázs László az estét egy ismerős családnál töltötte, s bár igyekeztek visszatartani a fiatalt, ő mégis elindult a szállása felé, amikor a Kazinczy utcában október 26-án lövést kapott. Tüdő és gerincsérülést szenvedett. Először a kanizsai, később a szombathelyi kórházba szállították, ahol a lőtt sérülése következtében 1957. január 23-án vérmérgezésben hunyt el.

Balázs László emlékére nemcsak Kanizsán, hanem szülővárosának Szent Márton temetőjében is kopjafát állítottak.
A fiatalkorú áldozat sírjának felfedezésében nagy érdeme van Torjay Valter művészettörténésznek, aki tanítványainkkal minden évben megemlékezik az áldozatról a temetőben. (Forrás: Zaol.hu)

A fotók a mostani megemlékezésen készültek.

Hírlevél

© Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium és Technikum – Minden jog fenntartva
A honlapon található szövegek, képek, videók és hang állományok felhasználásához az iskola előzetes engedélye szükséges.