Hírek

AktuálisKiállításokTorjay Valter kiállítása

2021.09.30.szerző: admin

Magánszakralitás címmel nyílt kiállítása Torjay Valter tanár úrnak, festőművésznek.

A „Magánszakralitás” elnevezésű kiállítás első alkalommal a Szombathelyi Püspöki Levéltárban szerepelt 2018-ban. Ennek sikere alapján került át a tárlat a Püspöki Palota dísztermébe, valójában egy éves késéssel a járvány miatt.

A szeptember 25-én nyílt kiállításon Torjay Valter válogatást ad olyan keresztény tematikájú munkáiból, amelyek sajátos munkamódszerét tükrözik: a Biblia nem a szentképfestészet több évszázados hagyományai, hanem egyedi, privát kompozíciók formájában jelenik meg. Nemcsak kimondottan bibliai ihletettségű, de a hétköznapok világában megjelenő szakralitás (pl. szobabelső Mária szoborral, vagy temetők ábrázolásai) is feltűnik éppúgy, mint apokrif jellegű látomások („Szent Márton Szentmártonban” c. kép). Az olajfestményeket  kiegészítő ki grafikai válogatás főként az alkotóra jellemző monotípiákból és szénrajzokból áll. A tárlat széles alkotói korszakot ölel fel a 90-es évek első felétől egészen napjainkig.
A megnyitón Császár János hegedűművész Bach játéka után Torjay Valter beszélt művészi útjáról, a képekkel kapcsolatos gondolatait megosztva a nagyszámú érdeklődővel. Külön megköszönte Székely János megyéspüspök és a Látogatóközpont munkatársainak segítségét.
A kiállítás október 9-ig látogatható a vezetési időpontokban, melyek a Látogatóközpont honlapján szerepelnek. A kiállítás rendezésében a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium és Technikum három végzős média szakos tanulója nyújtott segítséget.
Fotók: Magosi Beáta
Hírlevél

© Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium és Technikum – Minden jog fenntartva
A honlapon található szövegek, képek, videók és hang állományok felhasználásához az iskola előzetes engedélye szükséges.