Hírek

AktuálisKiállításokAnimációsaink Mexikóban

2023.10.09.szerző: admin

Mozgóképeseink fotóanimációs munkái egy jelentős nemzetközi konferencián szerepeltek. 

Animációs diákjaink itthon már több alkalommal is díjazott fotóanimációs munkáit mutatták be a mexikói konferencia egyik izgalmas prezentációjában.

A Creative Commons Globális Csúcstalálkozó 2006 óta több ezer közösségi aktivistát, alkotót, jogvédőt, könyvtárost, oktatót, jogászt és IT-szakembert hoz össze a világ minden tájáról, hogy megvitassák a globális kultúra nyitottabbá tétele és az ezeket szolgáló együttműködések témáit.

Kétévnyi sikeres virtuális csúcstalálkozó után október 3-tól 6-ig a Csúcstalálkozó immáron személyes eseményként tért vissza – ezúttal a világ egyik legélénkebb és kulturálisan is leggazdagabb városában, Mexikóvárosban. Az aktivisták a Centro Cultural Universitario Tlatelolcoban gyűltek össze, hogy megbeszéljék egymással ötleteiket az információs tartalmak nyílt megosztásáról, elérhetővé tételéről. Ebben az évben a fő téma az mesterséges intelligencia és a közös munka összefüggése volt. Ahogy az AI-technológiák egyre inkább a közösségeink életének, munkájának szerves részévé válnak, ideje volt a közös szellemi tulajdonra gyakorolt ​​hatásainak feltárására.

Itt mutatta be Fabos Bettina, az Northern Iowa-i Egyetem magyar származású oktatója, a Fortepan US alapítója nagy tervét, az OPAN-t (Open Portals Archive Network), melyben a Fortepan és hasonló digitális gyűjtemények lépnének szövetségre. A magyar Fortepan fotóarchívum anyagát a prezentációban iskolánk mozgókép-animációs szakos diákjainak (Horváth Anna, Kun Virág, Szabó Brigitta és Sávoly Dorina) az Országos Diákfilmszemléken is díjazott réteganimációs etűdjeinek részletei képviselték. Fabos Bettinával a budapesti székhelyű Vizuális Világ Alapítvány kötötte össze iskolánk filmeseit, akikkel az elmúlt évtizedben már több sikeres (egyetemes gyermekjogok, ENSZ ezredfordulós fejlesztési célok és az anti-diszkrimináció témájú) itthoni és nemzetközi projektben dolgozott együtt iskolánk.

Rövidesen várható a kollaboráció itthoni bemutatkozása is. A  Creative Commons Globális Csúcstalálkozó linkjére kattintva további információk érhetőek el.

Hírlevél

© Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium és Technikum – Minden jog fenntartva
A honlapon található szövegek, képek, videók és hang állományok felhasználásához az iskola előzetes engedélye szükséges.