Hírek

AktuálisMozgóképeseink sikerei

2022.06.15.szerző: admin

Eredményes, sikeres tanévet zárt iskolánk mozgókép -és animációtervező szakja.

A Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium és Technikum mozgókép- és animációtervező szakos diákjai hosszú évek óta rendszeresen szép eredményeket érnek el a különféle diákfilmes fesztiválokon és versenyeken. Így volt ez a most záruló tanévben is.

Az őszi iskolakezdés előtt közvetlenül megrendezett Országos Diákfilmszemlén alkotói díjat kapott a 11. évfolyamos Horváth Anna és Szabó Brigitta több animációja is, amik a Fortepan fotógyűjtemény fotóinak kreatív, esetenként többféle technikát és műfajt is keverő felhasználásával készültek, illetve az előző tanév végén szakvizsgázó és a MOME animáció szakán továbbtanuló Kondor Áronnak a Ghibli stúdió és Hayao Miyazaki lírai hangulatú, festői animéit idéző vizsgafilmje, ami egy magányos madárijesztő sorsát sűríti össze pár percbe. A tavaly érettségizett és szintén a MOME animáció képzésében továbbtanuló Rudi Máté pedig több alkotásával egyben érdemelt alkotói díjat.

(Archív fotó: Úgytudjuk.hu – 2020. 10. 27.)

A tavaszi hónapokban a Szépművészeti Múzeum Bosch életmű-kiállításához kapcsolódóan hirdette meg Mennyek és poklok címmel kreatív pályázatát határon túli és magyarországi középiskolásoknak a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem Művészeti Tanszéke – ezen több művészeti ág nyelvét használva lehetett kortárs, kamaszos interpretációját adni a XV. századi németalföldi mester látomásos világának és művészetének.

Az audiovizuális kategória fődíját Apró Janka 10. évfolyamos tanuló Földi paradicsom című kísérleti etűdje kapta, amelynek ihlető forrásai között a hazai és egyetemes filmművészet több jeles alkotása (Bunuel Andalúziai kutyá-ja, Huszárik Zoltán Elégiá-ja vagy Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje) is ott van. A zsűri dicséretét kapta a szombathelyi filmes képzést ebben a tanévben kezdő Mészáros Csenge és Kőváry-Szőts Jónás egy-egy kísérleti hangvételű, egyedi hangulatú kisfilmje. A szak alsóbb éves növendékei az előbb említettek mellett rajzos, reklámjellegű és GIF-es alkotást is készítettek a versenyre – a művek technikai, műfaji és tartalmai sokszínűségét elismerve az egyetemi szakemberek az egész iskolai műhely munkáját is dicséretben részesítették.

A tanév végére is jutott elismerés és siker: a néhány éve Diák Képfesztiválra átkeresztelt, a szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium és a kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium által közösen szervezett Vas megyei Középiskolások Képzőművészeti Kiállítása filmes szekciójának díjait két érettségijét a napokban megszerző diák, Feiner Emma és Nakada Anna Róza egy-egy animációs alkotása kapta (mindkét munka Szendrői Csaba, az Elefánt zenekar frontemberének pár éve megjelent verseskötete motívumainak és hangulatának inspirációja alapján született).

A mozgóképes szak diákjainak munkáival a nagyközönség is találkozhat majd a nyár folyamán. A július elején harmadszor megrendezésre kerülő utcaművészeti nap keretében az Agora Savaria Filmszínház Jávor Pál nevét viselő kamaratermében az előző és a mostani tanév legjobban sikerült munkáiból összeállított válogatásokat lehet megnézni (amikhez a kisfilmek hátterét megvilágító rövid bevezetőket is kapnak majd az érdeklődők).

Hagyományosnak mondható a filmbarát közönséggel való találkozások sorában a Szimfónia Kávézó Zsinagóga Udvarán futó nyári kertmozi vetítéssorozata is, ahol most már évek óra bevezető kisfilmként művészetis alkotásokat is lehet látni (ezekről részleteiben a rendezvény közösségi médiás beharangozóiban lehet majd tájékozódni).

A Művészeti filmesei a következő tanévre egy nagyobb szabású, komplex programmal jelentkező szakmai napot, rendezvénysorozatot is terveznek, ami a 2019-es első MOVUM Szombathelyi Diák Filmnap folytatása lesz majd.

Akit tehát érdekel a hazai filmszakma Szombathely jeles iskolai műhelyében nevelkedő utánpótlása, kíváncsi a helyi mozgóképkészítői hagyományokat méltó módon folytató ifjú művészjelöltekre és kreatív diákfilmesekre, az keresse a művészetisek filmjeit!

Gratulálunk az elismeréseket szerző diákoknak, a filmes műhelynek és tanáraiknak: Takáts Fruzsina tanárnőnek és a fotón látható Nagy Róbert DLA, Vágvölgyi András és Horváth Tibor tanár uraknak!

(Fotók: Iskolai archívum)

A Mozgóképeseink a Facebookon

 

 

Hírlevél

© Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium és Technikum – Minden jog fenntartva
A honlapon található szövegek, képek, videók és hang állományok felhasználásához az iskola előzetes engedélye szükséges.