Hírek

AktuálisKiállításokDiákjaink tárlata Japánban

2020.12.17.szerző: admin

Japánban állították ki szobrász növendékeink alkotásait egy nemzetközi éremművészeti tárlaton.

Óriási megtiszteltetésre és Molnár Mercédesz művésztanár nemzetközi kapcsolatainak is köszönhetően művészeti egyetemisták körében állíthattak ki végzős szobrász növendékeink az októberben Japánban megrendezett nemzetközi éremművészeti tárlaton.

Az International Medallic Project 2020 elnevezésű képzőművészeti program alapvetően az egyetemistáknak szólt, mégis hozzájárultak a szervezők, hogy egyedüli középiskolai résztvevőként, egyúttal Magyarország képviseletében bemutatkozzanak rajta iskolánk szobrász diákjai is, valamint a felkészítő tanár, Molnár Mercédesz, aki örömmel számol be honlapunkon a felkérésről és eseményről:

A pályázatot tavaly a negyed- és ötödéves diákjaim körében hirdettem meg, melynek témája “a természet jövője” volt. Noha a rendezvény címében a „medal”, azaz az érem szó szerepel, itt kevésbé a klasszikus műfaj jellegzetes példáit, inkább kisméretű domborművek, plasztikák létrehozását várták, melyek a témával kapcsolatos miniatűr felvetéseknek tekinthetők. A részvétel jó alkalom volt arra, hogy a diákok gyakorolják az alkotói folyamat azon formáját, amikor megadott fogalomra dolgozunk szabad anyagválasztás mellett, mely nemcsak a képzőművészeti egyetemek felvételi vizsgáinak jellemző feladatvariációja, hanem a tervezői szakmák művelőinek is mindennapos tevékenységtípus. A diákok a szakmai órák keretében, s emellett szabadidejükben is dolgoztak a kisméretű alkotásokon. A tervezés során rendkívül sok kérdést körbejártunk magával a témával, s emellett az anyagválasztással, a kivitelezési lehetőségekkel kapcsolatban is. Bár minden tanuló végzett kísérleteket a feladathoz, hat diák készült el a leadási határidőre, a (tavalyi) 12/A-ból: Berkes Boglárka, Cserép Dominika, Gats Gréta, Kelemen Dóra és Radics Eliza, a 13/A-ból pedig Tamás Botond. (Berkes Boglárka és Tamás Botond azóta a PTE Művészeti Karának szobrász szakos hallgatója.) 

A projekt jellemzője, hogy tanár és tanítvány munkája együtt szerepel, így nekem is kellett küldenem egy munkát, mely e témát érinti. Az első forduló tehát a különféle megoldások fotóinak elküldése volt a szervezőnek, melyeket virtuális kiállítás formájában mutattak be a lengyelországi, toruńi Nicolaus Copernicus Egyetem honlapján.

A projekt második fordulója, illetve lezáró eseményeként egy kiállításra került sor Japánban, Oyama városában Shinji Miyasaka, a Tsukuba-i egyetem Művészet és Dizájn Fakultáns professzorának szervezésében. Ehhez a strapabíróbb alkotásokat a Művészeti Szakközépiskoláért Alapítvány támogatásával elküldtem a kiállítás helyszínére. A tárlatról készült fotókat itt lehet megtekinteni.

Molnár Mercédesz tanárnő örömmel tájékoztatott arról is, hogy a jövő évi eseményre is meghívást kaptak, annak témája az “átalakulás” lesz. A 2021-es lengyel virtuális és japán valódi tárlatra az ötödéves szobrászok máris elkezdték a tervezést.

 

 

© Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium és Technikum – Minden jog fenntartva
A honlapon található szövegek, képek, videók és hang állományok felhasználásához az iskola előzetes engedélye szükséges.