Hírek

AktuálisKiállításokMegemlékezés október 6-án

2020.10.20.szerző: admin

Hagyományosan közös megemlékezést tartott iskolánk és a Bolyai gimnázium.

Tíz éve határozta el a két iskola vezetősége és tanári közössége, hogy minden év október 6-án közösen emlékezünk a 13 aradi vértanú, valamint Gróf Batthyány Lajos és Perényi Zsigmond mártírhalálára. Ilyenkor a Bolyai gimnázium udvarán rendezett közös ünnepség keretében tisztelgünk a hősök előtt, és felavatunk évente egy új domborművet az ARADI VÉRTANÚK FALÁN.

Az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanulói, a 9. c osztály Csóka Tibor osztályfőnök vezetésével készítették és adták elő az ünnepi műsort. Ehhez a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium és Technikum legjobb szobrász tanulója, idén Tamás Botond készítette el a soron következő honvédtábornok domborművét, hogy közösen leleplezzük és felavassuk azt, így tisztelegve a mártírok előtt.

(A fotón iskolánk képviseletében: Tóthné Vanger Lívia munkaközösség-vezető, Tamás Botond alkotó és Molnár Mercédesz szobrász tanár látható.)

Az idei megemlékezés a vírushelyzetre tekintettel különös óvintézkedések közepette történt. A bolyais 9. c osztály karanténban készítette el, és a diákok nem lehettek jelen, a saját termükben hallgatták végig az online műsort, és kíváncsian nézték meg iskolájuk ablakából a dombormű leleplezését és az emlékfal megkoszorúzását. Az iskolák tanulói pedig történelem órákon emlékeztek, és csak a vezetőség képviselői lehettek jelen személyesen az avatáson.

Knezić Károly tábornok portréját mintázta meg Tamás Botond tavaly végzett szobrász tanulónk, aki ma már a Pécsi Tudományegyetem szobrász hallgatója, felkészítő tanárai; Molnár Mercédesz, Somogyi Tamás és Veres Gábor voltak.Knezić Károly horvát honvéd tábornok, aki Veliki Grđevacon született 1808-ban, negyvenegy évesen halt hősi halált, katolikus vallású volt, nős és két gyermek apja.

 

Hírlevél

© Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium és Technikum – Minden jog fenntartva
A honlapon található szövegek, képek, videók és hang állományok felhasználásához az iskola előzetes engedélye szükséges.