Hírek

AktuálisBúcsúzunk Mérei Tamástól

2020.10.04.szerző: admin

Elhunyt iskolánk egykori diákja és óraadó tanára, Mérei Tamás csellóművész.

Mérei Tamásra a gyerekkoromból úgy emlékszem, mint egy nagyon eleven kölyökre, aki le-föl futkosott a Bartók zeneiskola földszinti folyosóján, amíg édesapja a tantermében rézfúvót tanított. Ez a lendülete aztán kitartott akkor is, amikor párját ritkítóan értékes szakmai karriert járt be.

Papageno.hu: „Mérei Tamás 1973-ban született Szombathelyen, zenész családban. A szombathelyi Zeneművészeti Szakközépiskola elvégzése után, 1991-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Onczay Csaba gordonkaművész növendéke, gordonkaművész diplomáját 1996-ban szerezte. 1996-tól az Egyesült Államokban Starker János tanítványa. 1986-ban és 1991-ben az országos csellóverseny, majd 1994-ben a Popper Gordonkaverseny I. helyezettje. Nemzetközi versenyek díjazottja. 1992-ben a bonni Európai Zenei Tehetségek Akadémiáján Bush amerikai elnöknek és Kohl német kancellárnak adott koncertet. 1993-ban a nemzetközi Fiatal Európai Vonósok Fesztiváljának fődíját nyerte el. 1994-95-ben a Classical Winter in Jerusalem (Israel), majd a Pacific Music Festival (Japán) világhírű zenei fesztiválokon nyerte el a szólócsellista címet és olyan karmesterekkel dolgozott együtt mint Lorin Maazel, Christoph Eschenbach és Michael Tilson Thomas. 1997-ben a Los Angeles-i Piatigorsky Csellófesztivál fődíját kapta. 1999-ben – a világon elsőként – lemezre vette Paganini 24 hegedű capriccióját, saját átiratban. 2000-2006-ig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, közben a Klagenfurti Színház Zenekarának szóló csellistája. 2009-től a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója, 2010-ben a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Alapítvány Kuratóriumának elnöke.”

Mérei Tamás szólókarrierje és igen sikeres zenekar igazgatói ténykedése után visszatért iskolánkba, mert szeretett volna az egykori alma materben zenetanárként is dolgozni. Lehetőség szerint biztosítottunk számára néhány növendéket, akikkel nagyon szoros emberi-szakmai kapcsolatot alakított ki. Igazi sztártanárnak számított, akihez, mint neves mesterhez szívesen jöttek és jöttek volna még a növendékek, ám sajnos ezt már nem tette lehetővé egyre romló egészsége. Végül hosszas betegséget követően október 3-án távozott tőlünk a szombathelyi zenei élet egyik legjelentősebb alakja.

Kedves Tamás! Emlékedet megőrizzük, családod gyászában osztozunk!

Rápli Róbert igazgató

Hírlevél

© Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium és Technikum – Minden jog fenntartva
A honlapon található szövegek, képek, videók és hang állományok felhasználásához az iskola előzetes engedélye szükséges.