Egy éve vagyunk UNESCO Társult Iskola

Fogadás a Nagy Imre Emlékházban

Az UNESCO – (angolul: United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization), az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete. A létrehozásáról szóló megállapodást 1945. november 16-án fogadták el 44 állam képviselőinek jelenlétében. Az UNESCO-nak jelenleg 195 tagállama és 10 társult állama van, a tagállamok a csatlakozást követően nemzeti bizottságot állítanak fel az UNESCO Nemzeti Bizottságainak Alapszabálya szerint. Az UNESCO-t abban a szellemiségben hívták életre 1945-ben, hogy az emberiség „intellektuális és morális szolidaritását” elősegítse a nemzetek és népek közötti tartós béke megteremtése érdekében. 

Az UNESCO Associated Schools Project Network („társult iskolák projekthálózat”) programját 1953-ban hozták létre azzal a céllal, hogy hatékonyabbá tegyék az ifjúság UNESCO-s célkitűzések szellemében történő nevelését. Napjainkra 179 ország mintegy 8500 oktatási intézménye csatlakozott a nemzetközi hálózathoz, amelynek tagjai nem különleges vagy kivételezett intézmények, hanem olyan iskolák, amelyek vállalják, hogy mindennapi munkájuk keretében fokozott figyelmet fordítanak a tanulók nemzetközi érdeklődésére és a fenntartható fejlődés iránti érzékenységére, továbbá a békés együttélésre törekvésre és a kultúrák közötti párbeszéd elősegítésére. (Forrás: Wikipédia)

A fenti nemes célok (úgy mint szolidaritás, antidiszkriminációs programok, nemzetközi kapcsolatok, környezetvédelem) sosem álltak távol iskolánktól. A Társult Iskolák szervezetébe belépve még erősebben kifejezzük a jó ügyek melletti elkötelezettségünket. 

2019. január 8-án Budapesten, a Nagy Imre Emlékházban tartották a hazai Társult Iskolák idei első rendezvényüket, melyen az ünnepélyes táblaátadást követően az iskolák küldöttei megtekintették Nagy Imre mártír miniszterelnök egykori lakhelyét, a házból kialakított múzeumot. A tárlatvezetést a néhai miniszterellnök unokája, Jánosi Katalin vállalta magára, megtisztelve ezzel a jelen lévő iskolákat.

 

A fotón Rápli Róbert igazgató úr és Vágvölgyi András tanár úr, a program intézményi koordinátora átveszi a tagságot igazoló táblát Dr. Soós Gábortól, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság főtitkárától.

 

Csoportkép a jelenlévőkről, a háttérben Nagy Imre fotója, az előtérben unokája látható.

Iskolánk zenész diákjainak következő növendék-hangversenye 2019. május 15-én (szerdán) 17.30 órakor kezdődik a Körteremben. A koncerten hallhatunk vonósmuzsikát, zongorát, fafúvós és ütős hangszert is. A belépés ingyenes, szeretettel várjuk az érdeklődőket! A részletes műsor a nyílra kattintva megtekinthető.

Közelmúlt címmel iskolánk 9., 10. és 11. évfolyamos képzős diákjainak nyílik kiállítása 2019. május 16-án (csütörtökön) 17.00 órakor a Társalgó Galériában. A tárlatot megnyitja W. Horváth Tibor tanár úr, kurátor: Gárdonyi Ágnes. A kiállítás plakátja itt tekinthető meg:

2019. május 9-e, 17.30 óra az aktuális növendékhangverseny kezdő időpontja. A Körteremben rendezendő koncerten a zongoráé lesz a főszerep, de hallhatunk vonós hangszereket és gitárzenét is. Szeretettel várjuk az érdeklődőket. A részletes műsor itt megtekinthető: