Egy éve vagyunk UNESCO Társult Iskola

Fogadás a Nagy Imre Emlékházban

Az UNESCO – (angolul: United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization), az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete. A létrehozásáról szóló megállapodást 1945. november 16-án fogadták el 44 állam képviselőinek jelenlétében. Az UNESCO-nak jelenleg 195 tagállama és 10 társult állama van, a tagállamok a csatlakozást követően nemzeti bizottságot állítanak fel az UNESCO Nemzeti Bizottságainak Alapszabálya szerint. Az UNESCO-t abban a szellemiségben hívták életre 1945-ben, hogy az emberiség „intellektuális és morális szolidaritását” elősegítse a nemzetek és népek közötti tartós béke megteremtése érdekében. 

Az UNESCO Associated Schools Project Network („társult iskolák projekthálózat”) programját 1953-ban hozták létre azzal a céllal, hogy hatékonyabbá tegyék az ifjúság UNESCO-s célkitűzések szellemében történő nevelését. Napjainkra 179 ország mintegy 8500 oktatási intézménye csatlakozott a nemzetközi hálózathoz, amelynek tagjai nem különleges vagy kivételezett intézmények, hanem olyan iskolák, amelyek vállalják, hogy mindennapi munkájuk keretében fokozott figyelmet fordítanak a tanulók nemzetközi érdeklődésére és a fenntartható fejlődés iránti érzékenységére, továbbá a békés együttélésre törekvésre és a kultúrák közötti párbeszéd elősegítésére. (Forrás: Wikipédia)

A fenti nemes célok (úgy mint szolidaritás, antidiszkriminációs programok, nemzetközi kapcsolatok, környezetvédelem) sosem álltak távol iskolánktól. A Társult Iskolák szervezetébe belépve még erősebben kifejezzük a jó ügyek melletti elkötelezettségünket. 

2019. január 8-án Budapesten, a Nagy Imre Emlékházban tartották a hazai Társult Iskolák idei első rendezvényüket, melyen az ünnepélyes táblaátadást követően az iskolák küldöttei megtekintették Nagy Imre mártír miniszterelnök egykori lakhelyét, a házból kialakított múzeumot. A tárlatvezetést a néhai miniszterellnök unokája, Jánosi Katalin vállalta magára, megtisztelve ezzel a jelen lévő iskolákat.

 

A fotón Rápli Róbert igazgató úr és Vágvölgyi András tanár úr, a program intézményi koordinátora átveszi a tagságot igazoló táblát Dr. Soós Gábortól, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság főtitkárától.

 

Csoportkép a jelenlévőkről, a háttérben Nagy Imre fotója, az előtérben unokája látható.

Tisztelt Versenyzők! Befejeződtek XIV. Országos Alba Regia Kamarazene Verseny válogatói. Az utazó-versenybizottság döntése alapján az 50 pont és az 50 pont fölötti pontszámot elért versenyzők vehetnek részt a XIV. Országos Alba Regia Kamarazene Verseny székesfehérvári döntőjén. Részletek:

2019. március 14-én az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ismeretlen sírokban nyugvó egyszerű honvédaira emlékeztek a Szent Márton temetőben. Torjay Valter tanár úr és iskolánk diákjai voltak a megemlékezés főszereplői.

A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Solti Termében rendezték meg 2019. március 8-án a X. Országos Szakgimnáziumi Kórusversenyt, melyen iskolánk vegyeskara nagyszerűen helytállt és megosztott 1 helyezést ért el Paulik Ákos karnagy úr vezényletével. Gratulálunk a diákoknak és felkészítő tanáruknak.