Washingtoni (tanár)vendég iskolánkban

Peter Fredlake nemcsak látogatóba érkezett, dolgozott is egyet nálunk

A múlt héten nálunk megnyílott anti-diszkriminációs kreatív projekt-kiállítás és szakgimnáziumunk fontos vendéget fogadhatott 2016. október 21-én. A 10 országot érintő nemzetközi program amerikai vezetőjeként magyarországi látogatásán több napra is Szombathelyre jött Peter Fredlake, az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeuma vezető munkatársa.

Washingtoni látogatónk több évtizedig történelemtanárként is dolgozott. Jelenleg a múzeumnak a Holokauszt és a más hasonló történelmi-társadalmi tragédiák tanulságait korszerű, személyes és élményközpontú módon feldolgozó-oktató Levin Intézetében vezet programokat. Az idehaza a Te döntesz: kihúzod magad, vagy kihúzod magad! címet kapott izgalmas művészeti anyagot személyesen első ízben iskolánk galériájában láthatta.

Pénteken reggel - a jelentős részben a múzeum egyik, online is elérhető kiállításának fotóra épülő - kreatív alkotásaikról és magáról az egész kiállításról a télen-tavasszal a munkában résztvevő 13. A-sok beszélgettek vele. Kora délután pedig a 12. A osztályban tartott rendhagyó történelem/társadalom-ismeret órát - egyébként ottani látogatása alatt maga által készített - ruandai és a múzeum anyagából hozott megrázó Holokauszthoz kapcsolódó fotók kapcsán. A hétvégi zárás ellenére is nagyon lelkes és aktív végzős képzősökkel a fotók által keltett befogadói érzésekről és gondolatokról, illetve a kiszolgáltatottakat képeiken ábrázoló fotósok felelősségéről beszélgetett - egy intenzív, nagyon világos gondolatmenetű és interaktív óra keretében.     

Kedves Érdeklődők! A zeneművészeti tagozat felvételijét március 1-jén, pénteken tartjuk 10.00 órai kezdettel. Szeretettel várjuk a jelentkezőket! A részletes program a nyílra kattintva megtekinthető:

Kedves Versenyzők és Kísérőik! Kérésre elküldjük Önöknek a X. Országos Czidra László Furulyaverseny szombathelyi területi válogatójának hangfelvételét. Az alábbi e-mail címen érdeklődjenek: tibold.ivan@gmail.com

Nagyon sok "befutott" művész a fiatal alkotókat támogató Derkovits Képzőművészeti Ösztöndíj egykori kedvezményezettjeként kezdte művészi pályafutását. Horváth Tibor, aki iskolánk mozgókép- és animációkészítő szakján tanít, másodszor nyerte el a megtisztelő díjat. A tudósítás és interjú itt megtekinthető: