Washingtoni (tanár)vendég iskolánkban

Peter Fredlake nemcsak látogatóba érkezett, dolgozott is egyet nálunk

A múlt héten nálunk megnyílott anti-diszkriminációs kreatív projekt-kiállítás és szakgimnáziumunk fontos vendéget fogadhatott 2016. október 21-én. A 10 országot érintő nemzetközi program amerikai vezetőjeként magyarországi látogatásán több napra is Szombathelyre jött Peter Fredlake, az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeuma vezető munkatársa.

Washingtoni látogatónk több évtizedig történelemtanárként is dolgozott. Jelenleg a múzeumnak a Holokauszt és a más hasonló történelmi-társadalmi tragédiák tanulságait korszerű, személyes és élményközpontú módon feldolgozó-oktató Levin Intézetében vezet programokat. Az idehaza a Te döntesz: kihúzod magad, vagy kihúzod magad! címet kapott izgalmas művészeti anyagot személyesen első ízben iskolánk galériájában láthatta.

Pénteken reggel - a jelentős részben a múzeum egyik, online is elérhető kiállításának fotóra épülő - kreatív alkotásaikról és magáról az egész kiállításról a télen-tavasszal a munkában résztvevő 13. A-sok beszélgettek vele. Kora délután pedig a 12. A osztályban tartott rendhagyó történelem/társadalom-ismeret órát - egyébként ottani látogatása alatt maga által készített - ruandai és a múzeum anyagából hozott megrázó Holokauszthoz kapcsolódó fotók kapcsán. A hétvégi zárás ellenére is nagyon lelkes és aktív végzős képzősökkel a fotók által keltett befogadói érzésekről és gondolatokról, illetve a kiszolgáltatottakat képeiken ábrázoló fotósok felelősségéről beszélgetett - egy intenzív, nagyon világos gondolatmenetű és interaktív óra keretében.     

Kedves Diákok, Szülők! Iskolánkban 2019. április 24-én (szerdán) tanítás nélküli munkanap lesz, vagyis a tavaszi szünet utáni első tanítási nap: április 25. (csütörtök). A Lengyelországba készülő énekkarosok számára Paulik tanár úr útmutatása, próbarendje a mérvadó.

A Vas megyei Szépíró Versenyen, Kőszegen 2019. április 15-én iskolánk 11. évfolyamos diákjai szép sikereket értek el; Horváth Aliz 1,. Zoller Nóra 2., Derkics Vivien 3., Kelemen Dóra 5., Gárdonyi Ágnes 6. helyezett lett. Gratulálunk a versenyzőknek és felkészítő tanáruknak, Fűzfáné Csuti Borbálának.

A Szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium adott otthont a 2019, évi XXII. Országos Mintázásversenynek, amelyen diákjaink remekeltek; Szalay Berta első lett korcsoportjában és egy Különdíjat is kapott. Deme Kevin az 5. legmagasabb pontszámot érte el. Részletek: