Washingtoni (tanár)vendég iskolánkban

Peter Fredlake nemcsak látogatóba érkezett, dolgozott is egyet nálunk

A múlt héten nálunk megnyílott anti-diszkriminációs kreatív projekt-kiállítás és szakgimnáziumunk fontos vendéget fogadhatott 2016. október 21-én. A 10 országot érintő nemzetközi program amerikai vezetőjeként magyarországi látogatásán több napra is Szombathelyre jött Peter Fredlake, az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeuma vezető munkatársa.

Washingtoni látogatónk több évtizedig történelemtanárként is dolgozott. Jelenleg a múzeumnak a Holokauszt és a más hasonló történelmi-társadalmi tragédiák tanulságait korszerű, személyes és élményközpontú módon feldolgozó-oktató Levin Intézetében vezet programokat. Az idehaza a Te döntesz: kihúzod magad, vagy kihúzod magad! címet kapott izgalmas művészeti anyagot személyesen első ízben iskolánk galériájában láthatta.

Pénteken reggel - a jelentős részben a múzeum egyik, online is elérhető kiállításának fotóra épülő - kreatív alkotásaikról és magáról az egész kiállításról a télen-tavasszal a munkában résztvevő 13. A-sok beszélgettek vele. Kora délután pedig a 12. A osztályban tartott rendhagyó történelem/társadalom-ismeret órát - egyébként ottani látogatása alatt maga által készített - ruandai és a múzeum anyagából hozott megrázó Holokauszthoz kapcsolódó fotók kapcsán. A hétvégi zárás ellenére is nagyon lelkes és aktív végzős képzősökkel a fotók által keltett befogadói érzésekről és gondolatokról, illetve a kiszolgáltatottakat képeiken ábrázoló fotósok felelősségéről beszélgetett - egy intenzív, nagyon világos gondolatmenetű és interaktív óra keretében.     

Tisztelt Érdeklődők! A Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium alkalmassági pótló vizsgát hirdet augusztus 28-án (szerdán) 8.30 órára. A pótfelvételi menetét, feltételeit a nyílra kattintva olvashatják el:

A tihanyi alkotótelepen eltöltött egy hét után július 18. és 22. között ezúttal egy másik helyszínen folytatódott az EFOP-3.2.6-16-2016-00001 számú uniós projekt. Iskolánk növendékei a 29. Művészetek Völgye fesztiválba kapcsolódtak be, és egy hosszú hétvégét töltöttek el Vigántpetenden.

Július első napjaiban 30. alkalommal rendezték meg a párizsi Conservatoire épületében a FLAME Competition zenei versenyt. A 14-17 évesek csoportjában Lakatos András KIEMELT 1. DÍJAT érdemelt ki. A 18-28 évesek kategóriában tanára, Kiss Márton megosztott 2. DÍJAT kapott (a kategóriában 1.díjat nem osztottak ki.)